Den muslimska fastemånaden ramadan inleddes i år den 6 juni. Ramadan är den månad under vilken Koranen först uppenbarades för profeten Muhammed. Under ramadan ska muslimer inte äta, dricka, röka eller ha sex under det att solen är uppe. Syftet är att rena själen och komma närmare religionen och Gud. För muslimer i Stockholmsområdet betyder det drygt 18 timmars fasta och renlevnad varje dygn. Högtiden inträffar omkring 11 dagar tidigare för varje år eftersom den muslimska kalendern bygger på månens bana runt jorden. Det innebär att fastan bara varar i drygt 6 timmar per dygn när ramadan inträffar i december vid den Stockholmska horisonten.
Den svenske skyttekungen i fotboll Emir Kujovic är troende muslim. Han tänker dock inte fasta under det stundande europamästerskapet i fotboll som spelas i Frankrike 10 juni till 10 juli. Det går tydligen att få dispens om man befinner sig på resande fot. I stället så genomför han fastemånaden i efterskott när han kommer tillbaka till Sverige, förhoppningsvis med en medalj runt halsen.
I mellanöstern och andra delar av världen har en tradition av så kallade ”Ramadan tents” utvecklats. När fastan bryts på kvällen samlas folk för ett socialt umgänge med inslag av mat, dryck och vattenpipa.
Just nu pågår kampanjen Rökfri Ramadan i den nordvästra stockholmsförorten Rinkeby. Nio av tio av stadsdelens cirka 16 000 invånare har utländsk bakgrund. Många har sina rötter i muslimska länder som Somalia, Iran och Irak. Många röker. I stadsdelen Rinkeby-Kista utsattes nästan 20 % av barnen födda 2014 för rök i hemmet vid fyra veckors ålder (jämfört med cirka 8 % för hela länet). Tanken är att ramadanmånaden utgör ett bra tillfälle att sluta röka helt och hållet varför 3 000 exemplar av ett Ramadanblad har delats ut i området. I foldern finns information från Sluta-Röka-Linjen om att få råd och stöd på hemspråk.
I samband med kampanjen Rökfri Ramadan lanserar VISIR ett informationsblad om vattenpipa.