Bli medlem
s

Nikotin i olika former – det nya njutningsmedlet

Cigaretter och snus vet alla vad det är, men nu finns det många fler ”njutningsmedel” i handeln. Trenden är att produkter med nikotin utan tobak hårdlanseras, vanligtvis smaksatta och med högt nikotininnehåll. Nikotinet är dock oftast framställt från tobaksplantan.

 

E-cigaretter
Först ut av nya produkter var elektroniska cigaretter. En e-cigarett har en förångare driven av ett batteri, som omvandlar vätska bestående av propylenglykol (PG), glycerol (VG), smakämnen och oftast nikotin. Det finns även e-vätska utan nikotin. Brukaren kan fylla på den elektroniska produkten själv i en tank eller via droppar.

Att använda e-cigaretter kallas att vejpa efter det engelska ordet vapor som betyder ånga. Det bildas ånga när man använder e-cigaretter och rök när man använder förbränningsprodukter d.v.s. röker en cigarett eller pipa.

Suzanne Bengtsson presenterar nikotinprodukter för VISIR’s styrelse.

I början såg dessa produkter ut som cigaretter, därav namnet. Nu kan de ha olika former t.ex. som en rektangulär box av metall eller plast. Det som är allra populärast bland ungdomar är engångsvejps som är färgglada runda eller platta små sugrör.

E-cigaretter började säljas i Sverige tio år innan de blev reglerade i lagstiftning kring tobak 2017. Lagstiftningen föregicks av en rättsprocess mellan Läkemedelsverket och ett skånskt e-cigarettbolag. Tvisten avgjordes i Högsta Förvaltningsdomstolen där bolaget, som då försatts i konkurs, vann. Domen innebar att e-cigaretter inte skall betraktas som ett läkemedel utan som ett njutningsmedel.

E-cigaretter såldes först i specialbutiker och på nätet men säljs nu på flera ställen t.ex. i kiosker, tobaksaffärer, bensinstationer och matbutiker. E-cigaretter tilltalar barn och ungdomar, dels på grund av frukt- och godissmaksättningen, dels på grund av designen på produkten.

Heat not burn
Våren 2019 lanserades en ny tobaksprodukt kallad ”heat-not-burn”. Apparaten man använder kan misstas för en e-cigarett men här används inte någon vätska. I stället används en ”heatstick” som liknar en kort cigarett som har hårt packad tobak där cigarrettpapperet har en insida av metall. Den går inte att röka på vanligt sätt. Denna heatstick sätter man in i en metallhylsa/munstycke som har ett batteri som hettar upp den och man inandas tobaksånga. Hela produkten (heatstick, hylsa/munstycke och laddare) kallas IQOS (I Quit Ordinary Smoking). Det är hittills endast ett stort tobaksbolag som har släppt sin heat-not-burn-produkt i Sverige. I andra länder finns det många olika produkter av ”heat-not-burn”.

Ett kit med hylsa/munstycke och laddare kostar strax under 1 000 kr och ett 20-paket heatsticks (av märkena Heets eller Terea) kostar 50 – 70 kr. Det är ingen billig sysselsättning! Produkten  lanserades på Stureplan, Täby och i Mall of Scandinavia förutom på nätet. Heatsticksen kan köpas i de flesta tobaksaffärer.

Heatsticksen Heets och Terea ingår som en tobaksprodukt i tobakslagen. Själva hylsan är inte lagreglerad.

Vitt snus
Swedish Match var först med att lansera ett ”snus” utan tobak (2014 i USA och 2018 i Sverige). Den svenska lanseringen möjliggjordes av ”e-cigarettdomen”, där det fastslogs att nikotin var ett njutningsmedel. Tidigare hade apoteket sålt nikotinpåsar som medicinska rökavvänjnings­produkter. Nu har de flesta andra tobaksbolag följt efter och det finns ett 60-tal olika märken med 100-tals olika fantasifulla smaker av vad som kallas vitt snus eller nikotinsnus.

Vitt snus är portionsprillor med växtbaserad fyllnadsmassa indränkt med nikotin i olika styrkor. Nämnas kan att nikotinstyrkan i dessa produkter och även i vanligt brunt snus har ökat betydligt de senaste tio åren. Men styrkan regleras också med hur fuktigt snuset är och vilket PH (surhetsgrad) snuset har. För att få snuset mer basiskt (och högre styrka) tillsätter man natriumkarbonat, (E 500) även fuktigheten påverkar styrkan och regleras med propylenglykol
(E 1520). Det laboreras också med hur frisättningen av nikotinet sker i bland annat produkter som går under benämningen pearls. Hur detta görs är affärshemligheter fortfarande.

Lagstiftning
Vitt snus reglerades 30.6 2022 i Lag (2022:1257) om tobaksfria nikotinprodukter.

Tobak, Heat not Burn och e-cigaretter i Lag (2018:288) om tobak och liknande produkter (senast uppdaterad 20.12 2018.)

Försäljningen av tobak är tillståndspliktig, vilket innebär att den som vill sälja tobak måste ansöka om detta till kommunen. Kommunen utreder om den sökande uppfyller kraven för att sälja tobak. Du får inte ha skulder vare sig hos Kronofogden eller Skatteverket och inte heller vara brottsligt belastad. Kommunen kan också undersöka varifrån pengarna kom för att köpa verksamheten. Det kan ta flera månader att få ett tobakstillstånd och det kostar ca. 10 000 kr beroende på vilken kommun man ansöker i. Det ingår fängelse upp till sex år i straffskalan om lagstiftningen inte följs.

Att sälja vitt snus och e-cigaretter är endast anmälningspliktigt. Det vill säga du måste anmäla till kommunen att du ska sälja dessa produkter innan du börjar sälja dem. Kommunen har i stort sett ingen befogenhet att neka. Om handlaren inte följer lagstiftningen kan en kommun ge handlaren en varning, ett föreläggande eller i värsta fall förbjuda försäljning i högst sex månader.

Det har hänt att ett bolag mejlade in en anmälan till kommunen en fredagskväll och sålde på lördag och söndag på ett event! Då finns det minimala möjligheter för en kommun att utföra tillsyn av försäljningsstället.

Både tillverkare/bolag av e-cigaretter och Heat not Burn hävdar att om man inte förbränner tobaken så blir den mindre skadlig. Det stämmer säkert att det är mindre risk för lungcancer eftersom man inte inandas tjära. Vi vet dock att det tog många decennier innan man förstod att tobaksrökning innebar stora hälsorisker.

Det finns inte någon långtidsforskning på effekten av att inandas ångor från diverse syntetiska smakämnen och upphettad metall och plast. Det har emellertid redan konstaterats att vissa smakämnen är cancerframkallande. Vad man också bortser ifrån är att nikotin är dödligt giftigt och starkt vanebildande samt påverkar hjärta och kärl. Det har förekommit dödsfall med nikotinvätska i utlandet och förgiftningsfall med barn i Sverige.

Utredning
Utredningen En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas, SOU 2024:23 publicerades 25 mars 2024.

 

Utredningen har tagit ställning till hur lustgas ska regleras, sett över vissa frågor inom alkohol- och tobaksområdet och analyserat konsekvenserna av en eventuell förändring av det övergripande målet för ANDTS-politiken. Den har också föreslagit nödvändiga författningsförslag och analyserat hur den föreslagna regleringen förhåller sig till relevanta EU-regler.

Utredningen föreslår bland annat inom tobaksområdet att:

  • bestämmelser om en rök-, tobaks- och nikotinfri skoltid ska införas,
  • en förpackning med portionsförpackade tobaksfria nikotinprodukter som säljs till konsumenter (styckförpackning) ska innehålla minst 20 portioner,
  • den högsta tillåtna nikotinhalten för båda sorterna av snus ska bestämmas till 12 milligram per gram,
  • ett förbud mot langning ska införas,
  • tobaksvaror, e-cigaretter, påfyllningsbehållare och tobaksfria nikotinprodukter inte ska få förvaras i en kommersiell lokal eller i ett till den hörande utrymme, om produkten inte får säljas i lokalen,

Slutord
Ett annat problem är att tobak som all nikotin utvinns och odlas på ett oetiskt och icke miljövänligt sätt.

Cigarettbruk minskar i alla åldersgrupper, så det gäller för tobaksbolagen att hoppa på den nya trenden med nikotinprodukter! Därför sker en lansering av rökfria produkter!

Cigaretter och brunt snus beskattas enligt tobaksskattelagen medan vätskan med nikotin till e-cigaretter och vitt snus beskattas enligt lagen om skatt på nikotinprodukter.

Vi borde ha en tobaks- och nikotinlag! Nu är de produkter som tilltalar barn och unga mindre reglerade än de som oftast används av vuxna! Så kan det inte få vara!

2024-06-25/ Suzanne Bengtsson