Ett Sverige fritt från rökning- och nikotinberoende – önskad utveckling till 2035
Under mer än ett sekel har tobaksindustrin med hjälp av det beroendeskapande nikotinet försämrat folkhälsan på ett avgörande sätt både i vårt land och globalt. Rökning är en av de viktigaste förebyggbara riskfaktorerna för sjukdom och förtida död. Rökning förkortar livet med i genomsnitt 10 år och de sista levnadsåren är förknippade med allvarlig sjukdom, lidande, vårdbehov och samhällskostnader.
Sedan sekelskiftet har det förebyggande arbetet vägletts av WHO:s ramkonvention om tobakskontroll vars avsikt är att minimera och eliminera tobakskonsumtion i alla dess former och nikotinberoendet. I konventionen tydliggörs nikotinets centrala roll för tobaksbruk och beroendeutveckling. När cigarettrökningen minskat har tobaksindustrin introducerat en mängd nikotinprodukter som med smaksättning och utformning riskerar att barn och unga fastnar i ett beroende som kan bli en inkörsport till andra droger.
Det sammantagna bruket av nikotin- och tobaksprodukter ökar både bland unga och vuxna i Sverige. Produkterna innehåller nikotin som är akuttoxiskt gift, nerv- och kärlpåverkande samt starkt beroendeframkallande. Nikotin uppfyller kriterierna för att klassas som en narkotisk drog och utgör ett särskilt allvarligt hot mot folkhälsan. WHO:s expertgrupp bör uppmärksammas på detta.
Två handlingslinjer och mål för de närmaste åren
Intensifiera arbetet med Tobacco Endgame Rökfritt Sverige 2025. Nuvarande mål med mindre än 5% dagligrökare ska omfatta alla befolkningsgrupper. Avsätt resurser för att stödja kvarvarande dagligrökares strävan att sluta röka.
Minska exponeringen av lockande nikotinprodukter speciellt för barn och unga. Begränsa marknadsföring och försäljning av nikotinprodukter. Besluta om en plan och ett mål för en nikotinfri generation till 2030.
Se mera: TobaccoEndgame-mål 2035
Tobacco Endagame – Rökfritt Sverige 2025: Socialdepartementet uppvaktades med namninsamlingslistor den 1 juni 2015
Efter en regnig förmiddag i Stockholm sprack himlen upp och solens strålar glittrade i den våta asfalten. Representanter för ett tiotal organisationer samlades klockan 13.00 på Socialdepartementet, Fredsgatan 12. VISIR representerades av förbundsordföranden Agneta Alderstig och nestorn, hedersmedlemmen Arne Stråby.
Ett uttalande lästes upp och folkhälsominister Gabriel Wikström mottog namninsamlingslistor från de olika organisationerna.