Bli medlem
s

Marlboro-mannen har sällat sig till de vida jaktmarkerna

silhouette-cowboy-med-ha-st-i-solnedga-ngenDen allra sista i raden av  Marlboromän i USA är död. Skådespelaren Eric Lawson porträtterade den rökande cowboyen i Marlboros annonser i slutet av 1970-talet. Han dog i kol den 10 januari och blev 72 år. Kol är en lungsjukdom som  är kopplad till rökning och luftföroreningar.

Han rökte sen 14-årsåldern och cigaretterna hade ett fast grepp om honom tills han diagnostiserades med kol, säger hustrun Susan Lawson enligt USA Today. I slutet av sitt liv gick han ut som ett varnade exempel för tobakens skadeverkningar.  Eric Lawsson deltog bland annat i en antirökkampanj som var en parodi på ”The Marlboro Man”. Trots det fortsatte han att röka privat.

I Expressen kan man läsa att ””ytterligare kända ”Marlboro Man”-ansikten, har avlidit i rökningsrelaterad sjukdom. Wayne McLaren avled i lungcancer. Han var ansikte för cigaretten 1976 och avled 1990. Även han blev en antirökningskämpe mot slutet. David McLean och Dick Hammer är två andra av reklamansiktena som avlidit och trion omskrevs tidigare i USA som ”Cowboy Killers”. McLaren ställde en gång upp och vittnade till förmån för strängare lagar mot rökning efter tiden som ansikte för detsamma.””

Även i Sverige bedrev tobaksmonopolet rökkampanjer, en slogan var ”Känt folk röker Kent”. Där den kände journalisten, revymakaren  och populäre programledaren Hagge Geigert figurerade. Även han dog i Kol.

Luftföroreningar och allergi kan ha en begränsad, bidragande effekt till kol, men främst orsakas sjukdomen av rökning. De första symtomen är ständig rökhosta och upphostning av slem.

Dags att sätta tobaksindustrin i konkurs!
Skriv på VISIRs upprop!
Tobaksfritt2025.se

Läs mer om Joakim Geigert som fortsätter pappas kamp mot Kol

Läs mer om Tobacco Endgame

Tobacco Endgame - Rökfritt Sverige 2025